Mar 23, 2011

"Derviš i Smrt" (1974)

„Derviš i smrt“ je jugoslovenski film snimljen 1974. godine u režiji Zdravka Velimirovića kao ekranizacija istoimenog romana Meše Selimovića.

Ahmed Nurudin, šejh, oličenje vere i morala i sve ono na čemu počiva vera i osmanska vladavina. Kroz njegov život, atmosferu u gradu, odnose sa kadijom i mehanizme vlasti, otkriva se slika osmanske imperije na kraju XIX veka. On ostaje zaokupljen u svojim mislima, ali ipak ne može da ostane neosetljiv na sve što se oko njega dešava. Progoni, surovost i samovolja, stradanje svih onih koji drugačije misle ili se bune, prisiljava ga da se suoči sa istinom.
 

Главне улоге:
Воја Мирић, Бата Живојиновић, Борис Дворник, Бранко Плеша, Павле Вујисић, Оливера Катарина.
Playlista za ceo film (link) ↓

O romanu:


Pisan je u razdoblju od četiri godine (1962-1966) u piščevom poodmaklom dobu. Objavljen je 1966. godine od strane izdavačke kuće Svjetlost iz Sarajeva i doživio je veliki uspeh u okvirima čitalačke javnosti širom tadašnje Jugoslavije. Roman je doživeo brojna reizdanja.

Derviš i smrt doneo je Selimoviću mnogobrojne najviše jugoslovenske nagrade (između ostalih, Njegoševu, Goranovu, NIN-ovu).

Žanr romana je psihološka drama sa primesama filozofije uskomešane s lirskim doživljajem okolnosti i unutrašnjih previranja.

Radnja romana zbiva se u 18. veku u nekom mestu u Bosni, a glavni protagonista romana je Ahmed Nurudin, derviš mevlevijskog reda, koji se susreće sa poteškoćama koje mu nosi hapšenje njegovog brata i sudar sa totalitarnom vlašću 19. veka u Bosni, u okolnostima koje izaziva navedeni događaj.