Mar 20, 2011

Eric Cantona: Povucite svoj novac iz banaka!


Kontroverzni bivši nogometaš Eric Cantona ovih je dana postao heroj radnika i studenata koji zimu namjeravaju provesti prosvjedujući diljem Europe, nakon što je sve pozvao u jednom intervjuu da počnu izvlačiti svoje novce iz banke i na taj način izraze nezadovoljstvo svjetskom monetarnom politikom.Prava revolucija

 

"Što uopće znači danas izaći na ulice demonstrirati? Tako se više ne radi, revolucije se više ne pokreću oružjem. Revolucija je danas vrlo jednostavna stvar. Sistem se mora srušiti preko banaka. To znači da svi ovi milijuni ljudi koji danas prosvjeduju moraju otići u banku i povući sve svoje novce koje tamo imaju i tako banke propadaju. To je prava revolucija. Umjesto da idete marširati po ulicama, samo otiđite u banku. Ako to napravi dovoljno ljudi, cijeli sistem će se srušiti, bez prosvjeda, oružja, krvi i sličnoga. Kao što vidite, to je vrlo jednostavno i onda će vas morati slušati. Ponekad i mi moramo sindikatima dati neke nove ideje" - poručio je Cantona.

Cantona je svoju ideju prozvao pravom revolucijom, te je prosvjede na ulice proglasio neefikasnima.
Osim što je intervju objavljen u francuskim novinama Presse Océan, novinar ga je snimao i videokamerom te ga stavio na Youtube. Njegovu izjavu je pogledalo preko 40 tisuća ljudi, a francuska udruga StopBanque već je pokrenula masovnu kampanju među Francuzima koje poziva da poslušaju Cantonov savjet.

Poziv lopovima

 

StopBanque je tako u akciji kojom bi 7. prosinca u Francuskoj svi građani koordinirano počeli povlačiti svoje novce iz tamošnjih banaka, te se ujedno nadaju da će njihov primjer slijediti građani iz ostalih europskih zemalja. Do danas su skupili oko 14 tisuća potpisa građana koji su najavili da će u prosincu pokupiti svoje novce iz banaka, a akcija je dobila i priličan odaziv u Velikoj Britaniji.
No, oglasila se i udruga banaka u Francuskoj. Njihova šefica Valérie Ohannesian, akciju je proglasila glupom u svakom pogledu.

"Ideja je totalno idiotska. Jedna od glavnih uloga banaka je da osiguraju vaš novac. Ovaj poziv će biti poziv svim lopovima da krenu u akciju. Cantona bi se trebao zapitati što predlaže ljudima, jer kada bi on počeo povlačiti svoje novce iz banke, mislim da bi mu trebalo nekoliko kofera u kojima bi te novce iznio van" - rekla je Ohannesian.

Vrlo očekivana reakcija bankarke ... izjava poput narkomana u krizi ...