Mar 20, 2011

NRZ - Sungazing 1 (Solarna joga)


Hira Ratan Manek u emisiji "Na rubu znanosti"
HRT1 2009 Godine.


Naučnik i doktor koji je proučavao Hiru Ratan Maneka zaključio je sledeće:

Vest koja je odjeknula u svetskim novinama:
Šri Hira Ratan Manek posti (ne uzimajući NIKAKVU hranu- inedija*) 411 dana u naučne svrhe pod budnim okom lekarskog ekspertskog tima

Hira Ratan Manek od 1. Januara 2000. godine sledi džainski način posta, nakon izlaska Sunca i pre njegovog zalaska pijući samo vodu koja je bila na Suncu u staklenoj ambalaži. Postao je slavan tokom 1996. godine kada je otpočeo 211- dnevni post, takođe samo na vodi. Post je otpočeo sa ciljem da doprinese svetskom prosperitetu a završen je u džainskom hramu u Gudžeratu.
Medicinski tim predvode stručnjaci iz Međunarodnog multiterapijskog instituta za brigu o zdravlju I Udruženja lekara džaina. U potpunosti ga podržava predsednik udruženja Džain Juvak Mahasang, dr. Džitubai Šah.

"Od dr. Lakismbena Kone i Čandrahasa Kone iz Ahmedabada saznali smo da ne uzima hranu 211 dana, pa smo ga pozvali na konferenciju da objasni cilj tog čina, kao i osećanja tokom istog" rekao je dr. P.G. Šah, predsednik Međunarodnog multiterapijskog instituta za brigu o zdravlju, koje je organizovalo prethodno pomenutu konferenciju. Izvestio je kako je tokom Prve međunarodne konferencije o sistemima mnogostrukog lečenja, koja je održana u Ahmedabadu od 4. Do 6. decembra 1988. godine, Hirabai najavio da će "postiti od januara 2000. godine"

"Pre je postio kratkoročno, u trajanju od 12 do 20 dana. Ali, kad je završio svoj veliki 211- dnevni post, smršao je 41 kg, a nivo njegovog šećera u krvi (glukoze) spustio se na 43. Medicinska nauka kaže da kada se nivo glukoze kod ljudskog bića spusti ispod pedeset, situacija postaje opasna, ali se u njegovom slučaju nije dogodilo ništa loše, "rekao je dr. P. D. Doši, sekretar Međunarodnog multiterapijskog instituta za brigu o zdravlju. Hira je bio spreman da se podvrgne stalnom medicinskom nadzoru tokom posta od 1. januara nadalje. Prihvatili smo izazov i zamolili ga tokom tog perioda ostane u Ahmedabadu. Pristao je i sada, zajedno sa Udruženjem lekara džaina proveravamo njegovo zdravlje.

"Nakon uspešnog završetka prvog posta, živeo je samo od devet tipova tečnosti. Potpuno je izbegavao hranu, voće i povrće. Naposletku je počeo da odbacuje jednu po jednu tečnost i posti od 1. januara 2000. godine. Ne konzumira ništa osim vode, koju pije samo prokuvanu na Suncu u staklenoj tegli, i to u periodu između svitanja i sumraka.
On je takođe član Indijskog udruženja za solarnu energiju i pokazao je da ljudsko biće mesecima u kontinuitetu može da živi od solarne energije, bez uzimanja bilo koje druge hrane. Post je završio 9. aprila i želeo bi da proučava važnost solarne energije za ljudsko telo"

*Inedija- dobrovoljno ne uzimanje hrane jer ista nije potreba da bi se stvorila energija u telu koja se unosi iz trećerazrednog izvora odn. hrane. Inedija se najčešće pojavljuje sama od sebe kada osoba primajući Sunčevu energiju kroz svoje oči kada je to sigurno i po pravilima HRM-a. Ovo nije stanje gladovanja, nego telo ima potpun osećaj sitosti. Znači nema mučenja tela kao kod gladovanja, nego je telo zasićeno iz Sunčevog direktnog izvora.

13. jul 2001. godine


korisna info adresa: