Mar 23, 2011

Šta morate znati o EU

Ovaj mali aktivistički dokumentarac napravljen je pred referendum na kojem je Irska rekla NE – Lisabonskom sporazumu. Izuzeto je vrijedan jer cete u njemu saznati mehanizme na kojima operira EU i sto donosi Lisabonski sporazum (Ustav) kojeg je bez referenduma ratificiralo vec 26 od 27 vlada zemalja-clanica EU.


U utrci smo s vremenom – dakle imperativ je sto prije prosiriti ove informacije/videe sto vecem broju ljudi. Saljite link e-mailom, embedirajte na blogovima, facebook i inim stranicama, okupite obitelj i prijatelje oko kompjutera, podijelite na CD-u, prenosite kojim god putem mozete.
Ova ce serija takodjer posredno objasniti zasto nam nasa vlada pokusava oduzeti ustavno pravo na referendum o prikljucenju EU.
Čućete od samih zastupnika u EU parlamentu i istrazivaca aspekte i posljedice Europske unije koje nikada nisu spomenuli na nasoj javnoj televiziji i u drugim nacionalnim medijima. Zasto je to tako, ostavljam vama na prosudbu.
Moje je cvrsto uvjerenje da svaki gradjanin Republike Srbije ima pravo čuti ove cinjenice prije nego sto odluci zeli li predati svoju zemlju neizabranom vodstvu Europske unije odnosno prije nego nam nasa vlada i parlament oduzmu ustavno pravo na tu odluku.
Ne dajte se obeshrabriti i/li zastrasiti propagandom koja diskreditira svaku vrstu euro-skepticizma poistovjecujuci ga s ekstremizmom ultra-nacionalizmom i ksenofobijom. To je samo – propaganda.
Osobna je duznost svakog srpskog gradjanina je proširiti ovakve informacije i otvoriti stvarnu objektivnu debatu o pristupanju ili ne pristupanju EU. Ovo je ipak odluka koju mozda citave generacije nece moci ponistiti. Vecina ce se tih buducih generacija mozebitno okrenuti ovom trenutku i upitati – gdje smo bili? Zasto nismo gledali nepristrano i objektivno podatke s obje strane debate o prikljucenju EU? Zasto nismo dobili prave informacije od nasih novinara i medija?
Saznajte na koji nacin ustvari funkcioniše Europska unija i kako ce uticati na vas zivot.
Saznajte na primeru Irske koja nam je na puno nacina bliska zemlja – po velicini i stanovnistvu, svojoj ne-imperijalnoj, emigrantskoj proslosti i njenom statusu rubnog podrucja EU.
Prije nego sto se odlucite – trebate imati potpunu sliku situacije.
Takvo postovanje zasluzuje svaki gradjanin nase republike.
Vrlo mi je zao sto nam nasi javni mediji i vlada ne udijeljuju ni taj minimum postovanja.

Playlista (link)

 


*napomena
1. tekstove je sastavljao  prevodioc i upload-er videa, a moja malenkost ih je samo prilagodila ovim prostorima (Srbija).
2. Obratite takodje pažnju na komentare ispod svakog videa.