Mar 20, 2011

[TXT] William Engdahl: "WikiLeaks je američka priprema za rat"

William Engdahl, poznati pisac i autor knjiga 'Stoljeće rata' i 'Sjeme uništenja', povjesničar, ekonomski stručnjak i prema vlastitim riječima, slobodni novinar, osvrnuo se na objavu tajnih brzojava putem WikiLeaksa, gdje se nije bavio toliko značajem objave tih dokumenata, koliko zaleđem koje se, prema njegovom mišljenju, nalazi iza toga.
"Osobno držim više kako je ova posljednja mega objava tajnih dokumenata, zapravo operacija američkih obavještajnih krugova, pažljivo prilagođena, kako bi izazvala određene tenzije u korist politike Washingtona", ocijenio je.
"Medijski tračevi relativno su dosadni, prema onome što sam vidio. Ukratko, smatram kako Assange radi za nekoga i da po tom pitanju nije čist", pojasnio je Engdahl. "Ako pogledamo koje su to teme izašle na 'vidjelo', onda vidimo kako one zasad ukazuju na određene primarne geopolitičke mete Washingtona, poimence Irana, Sjeverne Koreje, Rusije i Kine", dodao je.

'Kršenje gadova'

 

Engdahla zapravo više zanima tko je Julian Assange i kakvo je njegovo zaleđe pa je ponudio dublju perspektivu u lik i djelo tog tajanstvenog 29-godišnjeg Australca, o kojem se zapravo jako malo stvari zna. Assange je WikiLeaks osnovao 2006. godine i sam tvrdi kako ne živi na nekoj fiksnoj adresi, već kako 'ovih dana živi po aerodromima', navodi Engdahl.
Podsjeća i kako je Assange za Der Spiegel, nakon puštanja tajnih dokumenata o ratu u Afganistanu, izjavio kako će njihova objava 'promijeniti naše viđenje ne samo na rat u Afganistanu, već na moderno ratovanje u cjelosti'. U istom je intervjuu Assange izjavio kako 'uživa kršiti gadove'.

Svi padaju na testu 9/11

Engdahl je skrenuo pogled i na to kako Assange, čija reputacija danas slovi kao čovjeka protiv vlasti, zapravo ne vjeruje da postoji teorija zavjere oko 11. rujna 2001. godine i rušenja Twin Towersa u New Yorku. "Stalno me živcira to da se ljudima skreće pozornost na lažne teorije zavjere, poput 9/11, dok oko nas postoje dokazi o pravim urotama, oko ratova i velikih financijskih prijevara", Assangeove su riječi iz intervjua kojeg je dao Belfast Telegraphu 19. srpnja ove godine.
U tom smislu, Engdahl je još jednom ponovio kako su tisuće fizičara, inženjera, vojnih profesionalaca i komercijalnih pilota svjedočile o tome kako ideja, da je 19 jedva istreniranih arapskih terorista, naoružanih samo rezačima kutija, uspjelo koordinirano oteti četiri komercijalna zrakoplova i u 93 minute izvesti napade na Blizance u New Yorku te Pentagon, bez ijedne intervencije američkog ratnog zrakoplovstva, van svake pameti. "Tko je izveo taj profesionalni napad stvar je istinski nepristrane međunarodne istrage", kaže Engdahl.

O popularnosti i 'lošem glasu' Wikileaksa

 

WikiLeaks, ističe Engdahl, svoju je popularnost i 'loš glas' stekao još od objave video snimke američke vojske, na kojoj američki vojnici pucaju po nenaoružanim novinarima u Iraku. Otad je WikiLeaks stekao kredibilitet odvažnih internetskih stranica, koje putem zviždača objavljuju osjetljive materijale raznoraznih svjetskih vlada.
Engdahl je podsjetio i na tekst koji je napisao još 3. kolovoza na temu objave tajnih dokumenata o ratu u Afganistanu (F. William Engdahl - Something stinks about Wikileaks), a već je i tada postavio pitanje Assangeovog kredibiliteta i iskrenosti. Za njega, pravi razlog curenja tajnih dokumenata o ratu u Afganistanu, zapravo bi više bio na dobrobit američke te možda još izraelske i indijske obavještajne službe.
Engdahl ističe kako je to dobro proračunata dezinformacija, koja isto tako više služi zataškavanju uloge SAD-a i Zapada u krijumčarenju droge iz te zemlje.

Sramota kao opravdanje za rat

 

Engdahl ističe kako prava priča o WikiLeaksu zapravo još uvijek nije ispričana, no ono što je primijetio, jest da je dosadašnja objava tajnih dokumenata na tim stranicama, uvijek nekako išla u prilog SAD-u. "Što više promatram puštene informacije i razmišljam o njima, to se više ova najnovija objava, naočigled sramotnih tajnih dokumenata, čini kao savršeno pokriće službenom Washingtonu za opravdanje rata protiv Irana te Sjeverne Koreje, kao i vršenja pritiska na Kinu", zaključio je Engdahl.
izvor:
dnevnik.hr